Alles over een uitvaart in Almere

Asbestemming

Bij een crematie blijft de as van de overledene over. Deze as moet minimaal een maand worden bewaard in de algemene nis van het crematorium. Dit is zo vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging. Een maand na de crematie mogen de nabestaanden de as ophalen bij het crematorium.

In Nederland zijn er weinig beperkende regels als het gaat om wat men met de as mag doen. Er kan worden gekozen uit duizenden soorten asbestemmingen. Er is dus heel veel te kiezen en dat maakt het voor veel mensen juist zo lastig. In dit hoofdstuk is inspiratie en informatie te vinden die kan helpen bij het maken van de keuzes voor een asbestemming die past bij de nabestaanden.

Asbestemming: Een algemene term voor dat wat er met de as van de overledene na een crematie gebeurt. De as kan verstrooid worden of bewaard in een urn. De urn kan thuis worden bewaard of worden bijgezet in een urnentuin, urnenmuur, urnenkelder of urnengraf. Verder zijn er nog verschillende andere manieren mogelijk om de as, of een deel van de as, te bewaren.

De eerste tip is om altijd rustig de tijd te nemen om over de juiste asbestemming na te denken over de beste keuze. Als eerste zal er een keuze gemaakt moeten worden of men de as wil bewaren of dat men de as wil verstrooien. Via de twee links hieronder is meer informatie te vinden per optie.

As verstrooien


As bewaren

Overlijden in regio Almere melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206