Alles over een uitvaart in Almere

Directe hulp

Als iemand is overleden moeten er in korte tijd veel zaken worden geregeld. Sommige zaken kunnen even op zich laten wachten en andere moeten direct worden geregeld. Om overzicht te bieden wat er als eerste moet gebeuren na overlijden staan hieronder de belangrijkste punten op volgorde van handelen.

Bel de huisarts

Als iemand is overleden moet de huisarts worden gebeld om een verklaring van overlijden op te stellen. Zonder deze verklaring kan de gemeente Almere geen verlof tot begraven of cremeren afgeven. Als iemand in het ziekenhuis is overleden zal de behandelend arts zorgen voor de verklaring van overlijden.
Als uw eigen huisarts geen dienst heeft kunt u contact opnemen met de Spoedpost Almere. Deze is alleen buiten gewone kantoortijden bereikbaar op telefoonnummer 0900-2030 203.

Uitvaartverzekering

Kijk tussen de papieren van de overledene of hij/zij een uitvaartverzekering heeft. Als dat zo is dan is het belangrijk om te kijken of het gaat om een natura verzekering of een kapitaal verzekering. Bij een kapitaal verzekering kunt u de verzekeraar bellen om te vragen naar de voorwaarden voor uitkering van het bedrag. Bij een natura verzekering wil de verzekeraar de uitvaart doorgaans het liefst zelf verzorgen, maar nabestaanden zijn helemaal vrij om te kiezen voor een andere uitvaartondernemer. Het is wel verstandig om in dat geval eerst met de verzekeraar te bellen om te vragen welk bedrag er uitgekeerd wordt als men kiest voor een andere uitvaartondernemer.

Kijk voor meer informatie in het hoofdstuk Uitvaartverzekering.

Uitvaartwensen

Kijk tussen de papieren van de overledene om te zien of hij/zij zijn/haar uitvaartwensen heeft vastgelegd op papier. Deze uitvaartwensen kunnen worden gebruikt bij het bespreken van de uitvaart met de uitvaartondernemer.

Kies een uitvaartondernemer

Er zijn tientallen uitvaartondernemers die hun diensten aanbieden in Almere. Elke uitvaartondernemer heeft zijn of haar eigen manier van werken en tarieven. De tarieven en de kwaliteit kunnen enorm verschillen, het is dus erg belangrijk om een goede uitvaartondernemer te kiezen. Bedenk dat het niet nodig is om al binnen enkele uren een uitvaartondernemer over de vloer te hebben. Veel families vinden het juist prettiger om de eerste uren nog even alleen te zijn met elkaar en de overledene. Op Uitvaartmarkt.nl kan heel eenvoudig een vergelijking gemaakt worden tussen verschillende uitvaartondernemers die werken in Almere. Deze vergelijking levert al snel een besparing van vele honderden euro’s op. Voordeel is ook dat Uitvaartmarkt.nl het mogelijk maakt om uitvaartondernemers te vergelijken op kwaliteit en persoonlijkheid. Zo sturen sommige uitvaartondernemers een video mee waarin ze zichzelf presenteren. Op die manier kan men vooraf zien om wie het gaat. Het regelen van een uitvaart is niet alleen heel emotioneel maar ook erg intiem. Het komt nog te vaak voor dat nabestaanden de uitvaart moeten regelen met een uitvaartondernemer waar ze zich helemaal niet bij op hun gemak voelen.

Meer informatie over dit onderwerp is te lezen in het hoofdstuk Kies een uitvaartondernemer in Almere.

Kleding en foto overledene

Als er een afspraak is gemaakt voor het eerste regelgesprek met de uitvaartondernemer kunnen de nabestaanden vast nadenken over de kleding die de overledene aan krijgt. Deze kleding kan alvast worden klaargelegd samen met een foto van de overledene. De uitvaartverzorger kan deze foto gebruiken om te zien hoe de overledene zijn/haar haar had zitten bij leven en of (en welke) make-up de overledene gebruikte.

Regelen uitvaart

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart moet er heel veel worden geregeld. De familie zal moeten nadenken over de opbaring, rouwkaarten, rouwvervoer, de plechtigheid, condoleance etc. De uitvaartondernemer zal de nabestaanden helpen om het afscheid vorm te geven. Om een uitvaart helemaal naar eigen wens en smaak te kunnen samenstellen is op deze website informatie en inspiratie te vinden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de plechtigheid en de condoleance in een zalencentrum of kroeg te houden. Ook op het gebied van rouwvervoer is er veel meer dan de meeste mensen weten. Kijk daarom in de infotheek van uitvaartalmere.nl waar alle thema’s overzichtelijk onder elkaar staan.

Let op: geef dieven geen kans!

Helaas zijn er mensen die juist op zoek zijn naar mensen die afscheid moeten nemen van een dierbare. Deze uitvaartdieven weten uit ervaring dat er op de dag van de uitvaart doorgaans niemand in huis is en dat de buren waarschijnlijk ook bij de uitvaart zijn. Wees daarom voorzichtig met het verstrekken van adresgegevens in rouwadvertenties in kranten en op social media. Gebruik bij voorkeur het postadres van de uitvaartondernemer. Laat ook geen waardevolle spullen achter in de auto bij het crematorium of de begraafplaats.

Overlijden in regio Almere melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206