Alles over een uitvaart in Almere

As verstrooien

Nabestaanden die er voor kiezen om de as te verstrooien doen er goed aan om heel zeker te zijn van hun keuze. Eenmaal verstrooid is de as namelijk definitief en voor altijd weg. Er is dus geen mogelijkheid meer als men zich later toch nog bedenkt. Men kan er eventueel ook voor kiezen om een klein deel van de as te bewaren en het grootste deel te verstrooien.

Regels verstrooien as

Veel gemeentes hebben de regels m.b.t. het verstrooien van as opgenomen in de plaatselijke APV. De gemeente Almere heeft dat echter niet gedaan. Daardoor kan men uitgaan van de regels die landelijk gelden voor het verstrooien van as. Om as te mogen verstrooien in Almere heeft men altijd toestemming nodig met de eigenaar van de grond. Iemand die de as van zijn overleden dierbare wil verstrooien in de eigen tuin hoeft dus niemand om toestemming te vragen. Maar als iemand de as wil verstrooien in de tuin van de buurman dan moet de buurman daar eerst toestemming voor geven. Mensen die de as willen verstrooien op openbare grond in Almere moeten dus eigenlijk eerst toestemming vragen aan de gemeente Almere. Die toestemming kan men vragen door contact op te nemen met de gemeente Almere op telefoonnummer 14 036.

Soms vragen mensen zich af of ze een bekeuring krijgen als ze de as van hun dierbare verstrooien zonder vooraf toestemming te vragen. In principe is dit niet toegestaan, maar de kans dat iemand er op wordt aangesproken is natuurlijk klein als dit ergens plaatsvindt waar niemand het ziet en niemand er overlast van kan hebben. Het mag voor zich spreken dat het voor overlast kan zorgen als de as wordt verstrooid in een drukke winkelstraat of ergens op een plek waar kinderen spelen etc. Maar het is altijd verstandig om toestemming te vragen.

As verstrooien bij Begraafplaatsen en Crematorium Almere

Begraafplaatsen en Crematorium Almere biedt verschillende mogelijkheden voor het verstrooien van de as. Naast het crematorium is een speciale verstrooituin ingericht. Nabestaanden kunnen na het verstrooien een naamplaatje van de overledene laten aanbrengen op een van de basaltzuiltjes.

Mensen die de as willen verstrooien, maar die tegelijkertijd ook een vaste plek willen waar ze naar terug kunnen komen kunnen de as verstrooien op een particulier verstrooiplekje in de urnentuin. Deze plekken zijn te huren voor periodes van 5, 10 of 15 jaar. Na afloop van de afgesproken periode kan men de rechten opnieuw verlengen.

Bij Crematorium Cremaere kan geen as worden uitgestrooid.

As verstrooien op zee

Als de overledene een echte zee liefhebber was dan kan het een optie zijn om de as te verstrooien op zee. Dat kan men doen vanaf een boot, maar er zijn ook bedrijven die verstrooiingen op zee vanuit een vliegtuig aanbieden.

Er zijn diverse rederijen die speciale verstrooiarrangementen aanbieden. Men kan er voor kiezen om de as te laten verstrooien, maar het is ook mogelijk om mee te varen om de as zelf te verstrooien. Sommige families kiezen er voor om er een speciale plechtigheid van te maken. Ze huren dan een boot voor enkele uren en houden een korte plechtigheid voor ze de as verstrooien. Na het verstrooien toosten ze met elkaar op het leven van de overledene. Er is heel wat mogelijk, maar overal hangt uiteraard een prijskaartje aan. Het is dus verstandig om eerst na te denken over het beschikbare budget.

Overlijden in regio Almere melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206