Alles over een uitvaart in Almere

Grafmonument kiezen

Het kan soms nog heel lastig zijn voor nabestaanden om een grafmonument te kiezen. De meeste mensen die een grafmonument kopen doen dat voor de eerste keer in hun leven. Men heeft daardoor weinig tot geen ervaring met het uitkiezen van een grafmonument. Er zijn een aantal praktische tips die kunnen helpen om tot een goede keuze te komen.

Wandel over de begraafplaats

De beste en meest praktische tip die kan helpen om te komen tot de keuze van een passend grafmonument is deze: wandel meerdere keren rustig over de begraafplaats. Tijdens het wandelen over de begraafplaats krijgt men een goede indruk van de andere grafmonumenten op de begraafplaats. Zo kan een nabestaande zelf ervaren hoe een grafmonument er uit komt te zien op de begraafplaats. Ook ziet men op deze manier welke graven wel of juist niet passen bij de familie. Smaken verschillen en dat is zeker ook van toepassing bij grafmonumenten. Daarom is het goed om te zoeken naar een stijl die past bij de nabestaanden. Mensen die echt veel tijd willen besteden aan het kiezen van een grafmonument kunnen ook nog aanvullende wandelingen maken over andere begraafplaatsen in de regio. Het voordeel daarvan is dat men dan mogelijk andere soorten graven ziet. Vaak zijn het een paar lokale grafmonumentenmakers die werken op dezelfde begraafplaats. Als mensen dan wat anders willen kunnen ze beter ergens in de regio kijken omdat ze dan ook werk zien van andere steenhouwers.

Neem de tijd en hou zelf de regie

Na de begrafenis hebben de nabestaanden alle tijd om rustig na te denken over de keuze van het grafmonument. Na de begrafenis moet de grond enige tijd inklinken, als het grafmonument al binnen enkele weken wordt geplaatst loopt men het risico dat het grafmonument gaat verzakken.

Vaak worden families benaderd door steenhouwers die weten dat een familielid recent is begraven. Maar het is ook aan te raden om zelf verder te kijken en te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. Op internet zijn diverse goede steenhouwers te vinden of kunstenaars die bijzondere grafmonumenten maken. Wanneer men in contact komt met een steenhouwer is het verstandig om te vragen naar eerder werk. Het liefst ook grafmonumenten van enkele jaren oud. Op die manier kan men zelf zien of het werk van de betreffende ondernemer ook na een aantal jaren nog mooi is en dat niet alles is verzakt of uit elkaar gevallen is door de weersinvloeden.

Materialen voor graven

Graven worden gemaakt van diverse soorten materialen. Ze worden bijvoorbeeld gemaakt van natuursteen, RVS, glas, zwerfkeien, hout, brons, staal en versteend hout. Bij de keuze van de materialen moet men rekening houden met de levensduur van de materialen. Maar men moet ook rekening houden met de regels die worden gehanteerd op de begraafplaats.

Regels grafmonumenten

Elke begraafplaats heeft zij of haar eigen regels met betrekking tot de grafmonumenten die geplaatst mogen worden. Deze regels kunnen per grafvak verschillen. De regels kunnen gaan over de te gebruiken materialen, afmetingen en kleurkeuze. Het is dan ook van belang om bij de beheerder van de begraafplaats te vragen wat de mogelijkheden zijn. Als de familie bij de uitvaart is bijgestaan door een goede uitvaartondernemer dan zal deze de familie bij het regelen van de begrafenis verteld hebben over de regels voor grafmonumenten in het betreffende grafvak. Dit om te voorkomen dat familie enkele maanden na de uitvaart ontdekt dat het grafmonument van hun keuze niet geplaatst mag worden.

Neem voor de regels die tellen op de begraafplaatsen in Almere contact op met de beheerder van de begraafplaats of kijk voor informatie op de website van de begraafplaats.

Begraafplaats Almere Stad
Kruidenweg 3
1312 SR Almere Stad
Telefoonnummer: 036 – 535 7200
Mail: info@begraafplaatsenencrematoriumalmere.nl
Website: Begraafplaats Almere Stad

Begraafplaats Almere Haven
Oosterdreef
1357 DK Almere Haven
Telefoonnummer: 036 535 7200
Mail: info@begraafplaatsenencrematoriumalmere.nl
Website: Kijk voor meer informatie op de Begraafplaats Almere Haven

Overlijden in regio Almere melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206