Alles over een uitvaart in Almere

Uitvaartcentrum Almere

Een uitvaartcentrum is de locatie waar de overledene wordt opgebaard als de nabestaanden de overledene niet thuis kunnen of willen opbaren. Er zijn diverse uitvaartondernemers in Almere die een eigen uitvaartcentrum hebben. Sommige kleine uitvaartondernemers hebben geen eigen uitvaartcentrum, zij maken gebruik van de faciliteiten van collega’s.

De meeste uitvaartcentra hebben de beschikking over meerdere opbaarkamers. Een opbaarkamer is de ruimte waar de nabestaanden bij de overledene kunnen zijn. Doorgaans wordt de overledene in een speciale koeling geplaatst om het ontbindingsproces te vertragen. Vlak voor het moment dat de familie langs komt zorgt de uitvaartverzorger er voor dat de overledene naar de opbaarkamer wordt gebracht. De kist wordt geplaatst op een speciale kistkoeling, deze zorgt ervoor dat het lichaam koel blijft. Meestal is het in een opbaarkamer vrij koel omdat warmte zorgt voor een snellere ontbinding van een overleden lichaam.

Vaak is de opbaarkamer zo ingedeeld dat de overledene niet direct zichtbaar is als het bezoek binnen komt. Dat maakt het voor de nabestaanden mogelijk om zelf de keuze te maken of ze de overledene willen zien of juist niet. Als de overledene is opgebaard in een standaard opbaarkamer moet de familie vooraf afspreken wanneer men bij de overledene wil zijn. De uitvaartondernemer kan daar dan rekening mee houden in de planning.

24-uurs kamer

Er zijn ook uitvaartondernemers in Almere die beschikken over een zogenaamde 24-uurs kamer. Dat is een opbaarkamer waar de nabestaanden een eigen sleutel van krijgen. Op die manier kan men bij de overledene zijn wanneer men maar wil zonder dat er vooraf een afspraak gemaakt hoeft te worden. Hierdoor kunnen de nabestaanden dus ook ‘spontaan’ langs gaan op het moment dat iemand bij de overledene wil zijn. De kist met de overledene staat op een speciale kistkoeling en de 24-uurs kamer wordt meestal met een airco extra koel gehouden. De overledene wordt in deze situatie dus niet steeds overgebracht naar een speciale koelingsruimte voor overledenen.

Uitvaartplechtigheid en condoleance

Er zijn meerdere uitvaartondernemers in Almere die in hun uitvaartcentrum ook een aula hebben waar de uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Dat kan makkelijk zijn omdat de nabestaanden en de belangstellenden zich dan minder vaak hoeven te verplaatsen op de dag van de uitvaart. Na de plechtigheid kan men dan eventueel nog mee naar het crematorium of de begraafplaats.

Het is meestal ook mogelijk om na plechtigheid een condoleance te houden in het uitvaartcentrum. De familie kan vooraf met de uitvaartondernemer bespreken hoe de catering er uit zal zien tijdens de condoleance. Families kunnen er uiteraard ook voor kiezen om de plechtigheid en de condoleance te houden op een heel andere locatie die helemaal niets met de uitvaartbranche heeft te maken. De meeste horeca zijn beschikbaar voor uitvaartplechtigheden en condoleances. Kijk voor inspiratie voor sfeervolle en geschikte locaties in de hoofdstukken Waar hou je de plechtigheid of Locaties voor de condoleance in Almere.

Overlijden in regio Almere melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206