Alles over een uitvaart in Almere

Verder na verlies dierbare

Voor veel nabestaanden begint de echte rouw pas in de dagen en weken na het overlijden van hun dierbare. Dan begint het echte gemis en dringt het pas tot mensen door wat het gemis betekent. In de dagen rond het overlijden zijn de nabestaanden vaak heel erg druk om alles te regelen voor de uitvaart. Daarnaast krijgen ze ook nog eens veel mensen over de vloer die komen kijken hoe het gaat met de nabestaanden.

Ook in de eerste dagen na de uitvaart komen er doorgaans nog wel mensen langs om even te praten en ondersteuning te bieden. Maar na verloop van tijd gaat het leven voor de meeste mensen gewoon weer verder als voorheen. Dat is vaak het begin van de echte rouw voor iemand die een dierbare heeft verloren. Het zijn de momenten dat iemand die zijn of haar partner is verloren voor het eerst dingen alleen moet doen en daar ook bij stil staat. Het zijn vaak de gewone dagelijkse dingen die heel veel pijn kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan alleen opstaan, krant lezen, koffie drinken, lunchen, wandelen, fietsen, voetbal kijken, boodschappen doen, koken etc. Het is heel normaal dat mensen enige tijd nodig hebben om weer zin in het leven te krijgen. Maar het kan ook voor komen dat de rouw zo erg is dat iemand er zelf niet meer uit komt. Dan is het goed om hulp in te schakelen. Er zijn verschillende mensen en organisaties in Almere actief waar mensen in rouw terecht kunnen voor hulp.

Huisarts

Het beste is om eerst langs de huisarts te gaan. De huisarts kent zijn patiënten en kan zich goed inleven in de situatie van een patiënt die iemand is verloren. De huisarts weet ook als geen andere welke hulp het beste bij iemand past. Schroom daarom niet om met de huisarts te praten over het verdriet. Soms vinden mensen dat moeilijk of schamen ze zich om er over te praten. Maar dat is echt nergens voor nodig.

Humanitas Almere

Vrijwilliger/maatje
Vrijwilligers van Humanitas geven steun bij rouw. De vrijwilligers kan bij mensen thuis komen en reikt mensen graag de hand om hen te begeleiden in deze moeilijke periode. De meeste vrijwilligers hebben zelf een groot verlies meegemaakt en weten daardoor zelf ook hoe het is om een dierbare te moeten missen. Alle vrijwilligers van Humanitas hebben een opleiding van een half jaar gehad om mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen. Alles wat wordt besproken wordt vertrouwelijk gehouden.

Lotgenotengroep
Veel mensen ervaren heel veel steun uit gesprekken die ze voeren met lotgenoten. Humanitas organiseert daarom vier keer per jaar een lotgenotengroep in Almere. Deze lotgenotengroepen komen zes keer bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten wordt stilgestaan bij thema’s als omgaan met verlies, emoties, de leegte etc. Omdat de deelnemers allemaal iemand hebben verloren is er veel herkenning en verbondenheid.

Kijk voor meer informatie op de website van Humanitas Almere.
Humanitas Almere
Humanitas Almere
Busplein 26
1315 KV Almere

Commerciële hulp bij rouw

Er zijn diverse mensen en organisaties die tegen betaling hulp aan bieden bij rouw. Het is verstandig om altijd eerst contact op te nemen met de eigen huisarts en te vragen welke hulp het meest geschikt is.

Lees meer over rouw

De landelijke uitvaart website Uitvaart.nl biedt heel uitgebreide informatie over rouw. Het gaat om zowel geschreven teksten als korte films waarin prof. dr. Manu Keirse (Universiteit van Leuven) uitleg geeft over onderwerpen die te maken hebben met rouw. De informatie is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken en is geschikt voor zowel mensen die in rouw zijn als voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

  • Overlijden in regio Almere melden?
    Bel nu direct: 088 - 605 1206