Alles over een uitvaart in Almere

Lichaamsdonatie

In Nederland kan men kiezen uit drie vormen van lijkbezorging. De meest gekozen daarvan is crematie, daarna begraven en een heel klein percentage van de Nederlanders kiest voor Lichaamsdonatie. Deze mensen stellen hun lichaam na overlijden ter beschikking aan de wetenschap. Een lichaam mag alleen ter beschikking worden gesteld aan één van de anatomische instituten.

Het Flevoziekenhuis in Almere is geen anatomisch instituut. Dat wil niet zeggen dat inwoners van Almere hun lichaam niet ter beschikking kunnen stellen. Ze kunnen kiezen voor één van de anatomische instituten in een andere plaats. Om in aanmerking te komen voor lichaamsdonatie moet iemand zich bij leven aanmelden. Tegenwoordig kiezen meer mensen voor lichaamsdonatie dan vroeger. Daarom hebben sommige anatomische instituten een inschrijfstop.

Op de website van Lichaamsdonatie.info is een overzicht te zien van de anatomische instituten. Daar staat ook een actuele lijst met gegevens over beschikbaarheid en mogelijkheden om aan te melden. Voor aanmelding kan men contact opnemen met het anatomisch instituut naar keuze.

Waar worden deze lichamen voor gebruikt

Als iemand zijn of haar lichaam doneert aan de wetenschap dan wordt het lichaam gebruikt voor onder andere het opleiden van studenten geneeskunde. Zij kunnen de lichamen gebruiken om het vak te leren. Daarnaast worden de lichamen ook nog wel eens gebruikt door artsen die een moeilijke ingreep moeten voorbereiden.

Kijk voor uitgebreide informatie over lichaamsdonatie in de infotheek van Uitvaart.nl in het hoofdstuk Ter beschikking stellen van de wetenschap.

Gratis uitvaart, maar toch niet altijd

Sommige mensen kiezen voor lichaamsdonatie omdat ze op die manier willen zorgen dat hun nabestaanden geen uitvaart hoeven te betalen. Maar ook mensen die hun lichaam ter beschikking willen stellen doen er verstandig aan om toch wat te regelen voor het geval men de uitvaart wel zal moeten betalen. Het is namelijk mogelijk dat het anatomisch instituut het lichaam toch niet accepteert, ook als iemand wel was ingeschreven. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een lichaam erg beschadigd is door een ongeval. Het kan ook zijn dat het te lang duurt voordat het lichaam bij het anatomisch instituut is, denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij iemand tijdens een vakantie in het buitenland komt te overlijden.

Overlijden in regio Almere melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206