Alles over een uitvaart in Almere

Kan uitvaart niet betalen

Het kan gebeuren dat er na een overlijden geen geld is om de uitvaart mee te betalen. Dat komt voor als de overledene zelf geen geld of zaken van waarde heeft nagelaten en ook niet beschikte over een uitvaartverzekering. In dat geval zijn de directe nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart. Maar als die de uitvaart niet kunnen of willen betalen dan moet de gemeente Almere de uitvaart regelen.

De Wet op de lijkbezorging schrijft voor dat de gemeente de uitvaart moet regelen als niemand anders dat doet. Als de gemeente Almere de uitvaart moet regelen dan zal de gemeente er doorgaans voor kiezen om er een sobere uitvaart van te maken. Dit doet de gemeente om de kosten zo laag mogelijk te houden. De gemeente zal eerst proberen om te achterhalen of de overledene toch niet iets van waarde heeft nagelaten. Ook zullen ambtenaren van de gemeente proberen te achterhalen of de overledene een voorkeur had voor begraven of cremeren.

Het is overigens niet zo dat de nabestaanden geen rekening ontvangen als ze de uitvaart van hun dierbare niet regelen. Het is goed mogelijk dat de gemeente Almere de rekening later alsnog naar de familie stuurt. Daarom kan het verstandiger zijn voor nabestaanden om de uitvaart toch zelf te regelen. Want als ze vrijwel alles zelf regelen en er bijvoorbeeld voor kiezen om geen plechtigheid en condoleance te houden dan zouden ze wel eens goedkoper uit kunnen zijn. In de infotheek van Uitvaart.nl is praktische informatie te vinden over hoe mensen een uitvaart helemaal zelf kunnen regelen zonder tussenkomst van een uitvaartondernemer. Kijk voor informatie in het hoofdstuk Uitvaart regelen zonder uitvaartondernemer.

Bijzondere bijstand

Als iemand geen geld heeft om de uitvaart van zijn of haar dierbare te regelen dan kan gekeken worden naar de mogelijkheid om aanspraak te maken op bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is er voor situaties waarin mensen kosten moeten maken zonder dat ze er wat aan kunnen doen. De bijzondere bijstand is er voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen. Kijk voor informatie en een aanvraagformulier op de website van de gemeente Almere.

Geld inzamelen uit de omgeving

Heb je geen geld of onvoldoende geld om de uitvaart van je wensen te bekostigen? Dan kun je overwegen om de hulp in te schakelen van je omgeving. Er zijn tegenwoordig steeds meer sites waar mensen een inzamelingsactie kunnen starten, zogenaamde crowdfunding sites. De site UitvaartDonatie.nl richt zich helemaal op inzamelingsacties voor uitvaarten.

Het mooie van UitvaartDonatie.nl is dat je niet alleen geholpen wordt met het inzamelen van geld, maar dat de uitvaart ook wordt uitgevoerd door een deskundige en ervaren uitvaartonderneming. Bovendien betalen donateurs geen commissie en transactiekosten zoals bij andere crowdfunding sites. Zo hebben de mensen die geld geven, de donateurs, de zekerheid dat al hun geld alleen aan een uitvaart wordt besteed.

Overlijden in regio Almere melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206