Alles over een uitvaart in Almere

Condoleance

Meestal wordt na de uitvaartplechtigheid een condoleance gehouden. De directe nabestaanden en de belangstellenden komen dan bij elkaar en men heeft de gelegenheid om de directe nabestaanden te condoleren met het verlies. Het kan overigens ook zijn dat de nabestaanden niet willen dat iedereen hen komt condoleren na de uitvaart. De nabestaanden zijn vaak heel erg moe van alle spanning en emoties en dan kan het zijn dat men het prettiger vindt om even rustig te kunnen zitten. Als dit het geval is zal de uitvaartondernemer dit doorgaans melden aan het einde van de plechtigheid. De belangstellenden kunnen dan in de dagen na de uitvaart even een moment nemen om hun condoleances over te brengen.

Van sober tot heel uitbundig


Soms vragen mensen zich af of er ook speciale etiquette zijn voor het houden van een condoleance. Maar die zijn er helemaal niet. De nabestaanden bepalen helemaal zelf hoe de condoleance wordt vormgegeven. Dat kan heel sober maar ook heel uitbundig, het is maar net wat bij de familie en bij de overledene past. Soms heeft een overledene als laatste wens nagelaten dat men na de plechtigheid een feestje viert om op die manier stil te staan bij het leven van de overledene. Maar het kan ook heel goed zijn dat een familie juist stilte en rust wil na de uitvaart. Iedereen mag dat helemaal zelf bepalen en invullen naar eigen wens en smaak.

Bereken altijd eerst het beschikbare budget

Voordat de familie de keuzes voor de invulling van de condoleance maakt is het belangrijk om eerst vast te stellen wat het beschikbare budget is. Aan de hand van dat budget kan de familie de juiste keuzes maken. Een uitgebreide condoleance kan namelijk behoorlijk duur zijn en niemand wil dat de familie later in de problemen komt omdat de men een te dure condoleance heeft gehouden. Mensen die een klein budget hebben, maar die toch een uitgebreide condoleance willen houden zouden kunnen overwegen om de condoleance dan thuis te houden. In dat geval kan men zelf eten en drinken kopen en mogelijk kunnen vrienden en buren helpen om e.a. te organiseren.

Condoleance in het Uitvaartcentrum, crematorium of op de begraafplaats

De meeste condoleances worden gehouden in een van de koffiekamers van begraafplaats en crematorium Almere en in de koffieruimte op begraafplaats Almere Haven. Veel nabestaanden vinden het praktisch om de condoleance te houden op deze locatie omdat men zich dan niet eerst hoeft te verplaatsen na de plechtigheid. Er zijn uitgebreide mogelijkheden op het gebied van de catering.

Condoleance in zalencentrum of in eigen huis

Steeds vaker kiezen families er voor om condoleance te houden in een locatie die eigenlijk helemaal niets met de uitvaartbranche te maken heeft. Sommige mensen vinden de traditionele koffiekamers in bijvoorbeeld een uitvaartcentrum te beladen en gerelateerd aan het verlies. Zij geven er de voorkeur aan om de overledene op een andere plek te gedenken. Het kan natuurlijk ook heel mooi en persoonlijk zijn om samen te komen op een plek waar de overledene ook graag kwam. Stel dat de overledene wel eens een feest heeft gegeven in bijvoorbeeld het Boathouse Almere, dan kan het natuurlijk heel speciaal zijn om daar samen te komen voor de condoleance.

Er zijn tientallen geschikte horecagelegenheden in Almere waar een condoleance gehouden kan worden. Vraag de uitvaartondernemer naar zijn of haar ervaringen met deze locaties. Wie thuis voldoende ruimte heeft kan er ook voor kiezen om de condoleance thuis te houden. Dat kan een heel persoonlijke tint geven aan het samenzijn omdat het de plek is waar de overledene ook woonde. Het voordeel van een thuisuitvaart is dat men geen rekening hoeft te houden met de planning van eventuele andere condoleances op dezelfde locatie. Doorgaans moet er wel veel worden geregeld als een condoleance thuis wordt gehouden. Er moet heel veel worden voorbereid om te zorgen dat bijvoorbeeld alle hapjes en drankjes er zijn, er moet gedacht worden aan de ontvangst van de gasten etc. De uitvaartondernemer heeft hier ervaring mee en kan er voor zorgen dat alles wordt geregeld zodat de familie zich in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart kan volledig kan richten op het afscheid.

Online condoleren

Het is mogelijk om online een condoleance achter te laten. Veel families willen anderen de gelegenheid geven om te kunnen reageren op het overlijden en openen daarom een condoleanceregister op Condoleance.nl. Omdat Condoleance.nl het nationaal condoleanceregister is heeft de website een hele grote naamsbekendheid en weet vrijwel iedereen de site te vinden. Een register blijft twee maanden zichtbaar, daarna kan de familie het register gratis zelf uitprinten of er voor kiezen om er een boekje van te maken. Mensen die willen dat het register langer zichtbaar blijft wordt een kleine bijdrage gevraagd in de hosting kosten van de website.

Overlijden in regio Almere melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206